Ψυχοκινητικό παιχνίδι με τα Χρωματιστά Μολύβια!

Χρωματιστά Μολύβια

Τα Χρωματιστά Μολύβια – φθινόπωρο αποτελούν ένα πρωτότυπο βιβλίο δραστηριοτήτων, για μαθητές που φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία ή ακόμα και τμήματα ένταξης δημοτικών σχολείων, με εύχρηστα φύλλα εργασίας που σκοπό έχουν να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες.

Μπορούν να βοηθήσουν όλους τους μαθητές να κατακτήσουν τη γνώση. Προτείνουν τη δημιουργική συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων με απώτερο στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, τόσο στο σχολικό όσο και στο οικείο περιβάλλον. Απαραίτητη είναι η κατανόηση και ο σεβασμός των δυνατοτήτων και αναγκών των μαθητών και η προσαρμογή των προτεινόμενων δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις εκάστοτε μαθησιακές ανάγκες καθώς το βιβλίο είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες ακριβώς δραστηριότητες αλλά με λίγο διαφορετικό τρόπο.

Ένας εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρη του βιβλίου ως εποπτικό υλικό για την εποχή του φθινοπώρου αλλά και ως ομαδικό παιχνίδι ψυχοκίνησης.

Για παράδειγμα μέσα στο βιβλίο στις σελίδες 15, 17, 21, 24 υπάρχουν το γράμμα της εποχής καθώς και τα γράμματα του κάθε μήνα και η αντίστοιχη εικόνα που τον χαρακτηρίζει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το υλικό και να φτιάξουμε ένα παιχνίδι για να μάθουν τα παιδιά τους μήνες που απαρτίζουν το φθινόπωρο και την εποχή. Μπορούμε να κόψουμε ξεχωριστά τα γράμματα από τις εικόνες και αφού τα χρωματίσουμε να τα πλαστικοποιήσουμε όπως φαίνεται στην εικόνα:

Χρωματιστά Μολύβια

Μια ιδέα είναι να παίξουμε ένα ομαδικό παιχνίδι! Τι θα χρειαστούμε; 8 μαθητές (4 θα κρατάνε από ένα γράμμα και οι άλλοι 4 από μια εικόνα) και ένα μουσικό όργανο ή μουσική.

Τα παιδιά κινούνται στο χώρο όσο παίζει η μουσική και όταν σταματήσει θα πρέπει κάθε γράμμα να βρει την εικόνα του και να κάνουν ζευγάρια! Ένα κινητικό παιχνίδι που ενθουσιάζει τα παιδιά και προσφέρει γνώση!

Με αυτό τον τρόπο:

  • θα γίνει η διδασκαλία πιο ενδιαφέρουσα και θα προσελκύσουμε πιο εύκολα το ενδιαφέρον και την προσοχή των μαθητών
  • θα πετύχουμε πιο εύκολα το στόχο της διδασκαλίας μας
  • θα αλληλεπιδράσουν οι μαθητές
  • θα συνεργαστούν
  • θα ενισχύσουμε την ομαδικότητα
  • θα δεχτούν περισσότερα ερεθίσματα με τρόπο προσιτό

Χρωματιστά Μολύβια

 

Ελένη Γ. Κοντοπούλου

MSc Ειδική Παιδαγωγός

www.pencilcase.edu.gr

2 thoughts on “Ψυχοκινητικό παιχνίδι με τα Χρωματιστά Μολύβια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *