Βιβλία για γονείς

βιβλία για γονείς

ΤΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕΤο υπεύθυνο παιδί και πως να το μεγαλώσουμε

Συγγραφέας: Ντον Ντινκμεγιερ και Γκάρυ ΜακΚαιη

Εκδότης: Θυμάρι

Περίληψη: «Όλοι οι γονείς θα συμφωνήσουν ότι η ικανοποιητική προετοιμασία για τη ζωή απαιτεί υπευθυνότητα. Λίγοι όμως ξέρουν πώς να την καλλιεργήσουν. Γενικά πιστεύεται ότι πρέπει να “διδάξουμε” την υπευθυνότητα. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται γι’ αυτή τη διδασκαλία είναι συνήθως, η τιμωρία, οι αμοιβές και η δωροδοκία. Οι μέθοδοι όμως αυτές συνήθως δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους, γιατί η υπευθυνότητα δεν “διδάσκεται”. Πρέπει να τη δώσουμε στο παιδί και να το αφήσουμε να μάθει πώς να τη χειρίζεται.
1. Μην κάνετε για το παιδί ό,τι μπορεί να κάνει μόνο του. Ο κανόνας αυτός παραβιάζεται συχνά από τους γονείς που βάζουν υψηλούς στόχους και μεταχειρίζονται τα παιδιά τους σαν να είναι ανίκανα να πετύχουν αυτούς τους στόχους. Όταν ένα παιδί μαθαίνει για πρώτη φορά ν’ αναλαμβάνει ευθύνες, ίσως να μην ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ενήλικα. Μη δίνετε σημασία στο αποτέλεσμα, αλλά στην προσπάθεια.
2. Αφιερώστε χρόνο στην εξάσκηση (στην κατάλληλη στιγμή). Πολλές προσπάθειες που καταβάλλουμε για να καλλιεργήσουμε την υπευθυνότητα, αποτυχαίνουν γιατί δεν έχουμε διαλέξει την κατάλληλη στιγμή. Η χειρότερη ώρα για να εξασκήσουμε ένα παιδί είναι όταν υπάρχει σύγκρουση και περιορισμένα χρονικά όρια. Η καλύτερη ώρα είναι όταν υπάρχει ηρεμία και άνεση χρόνου.
3. Ζητάτε· μην απαιτείτε! Συνήθως, όταν απαιτούμε κάτι από τα παιδιά, μειώνουμε την επιθυμία τους να βοηθήσουν. Από την άλλη πλευρά, όταν ζητάμε τη συνεργασία τους, τονίζοντας την ανάγκη που έχουμε γι’ αυτή τη βοήθεια, και την ικανότητα των παιδιών να βοηθήσουν, κάνουμε το αίτημά μας πιο ελκυστικό.
4. Χρησιμοποιήστε τις φυσικές και λογικές συνέπειες. Όταν ένα παιδί αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντα που είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη, ο γονιός πρέπει να σταματήσει τα λόγια, ν’ αποσυρθεί απ’ το πεδίο μάχης και ν’ αφήσει το παιδί να υποστεί τις συνέπειες της ανευθυνότητάς του. Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να δέχονται την υπευθυνότητα, αρχίζουν να απολαμβάνουν το γεγονός ότι είναι υπεύθυνα. Αποκτούν σιγουριά και νιώθουν ότι αξίζουν».
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

 

Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!

Συγγραφέας: Σιδέρης Νίκος

Εκδότης: Μεταίχμιο

Περίληψη: Το βιβλίο αυτό είναι ταυτόχρονα επιστημονική μελέτη και εμπιστευτική επιστολή σε γονείς που σκέφτονται. Απευθύνεται σε συνήθεις γονείς, που μέσα σε συνήθεις οικογένειες ανατρέφουν συνήθη παιδιά. Και στην πορεία συναντούν δυσκολίες, απορίες και προβλήματα.

 

βιβλία για γονείςΠώς να συμπεριφέρεστε σωστά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συμπεριφέρονται ανάλογα

Συγγραφέας: Sal Severe

Εκδότης: Πατάκης

Περίληψη – Το βιβλίο βασίζεται στην πίστη του Sal Severe ότι η συμπεριφορά των παιδιών αποτελεί αντανάκλαση της συμπερι
φοράς των γονέων. Ο συγγραφέας προτείνει διάφορους τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα μια σειρά από ζητήματα όπως η γκρίνια την ώρα του ύπνου, η θέσπιση και τήρηση ορίων με συνέπεια, τα ξεσπάσματα θυμού, την αντιζηλία ανάμεσα σε αδέλφια, την προετοιμασία για το σχολείο, την σωστή χρήση της τουαλέτας και άλλα.

βιβλία για γονείς

Πώς να συμπεριφέρεστε σωστά τα παιδιά συμπεριφέρονται ανάλογα

Συγγραφέας: Sal Severe

Εκδότης: Πατάκης

Περίληψη: Έχετε κουραστεί να επαναλαμβάνετε το καθετί τέσσερις φορές για να σας ακούσουν τα παιδιά σας; Καταλήγετε σε καβγά κάθε φορά που ζητάτε από το παιδί σας να κάνει κάτι; Πρέπει να θυμώσετε πρώτα για να κάνετε τα παιδιά σας να σας υπακούσουν; Αναγκάζεστε να υποχωρήσετε προκειμένου να σταματήσουν τα παιδιά σας να κλαψουρίζουν και να σας πιέζουν φορτικά; Λέτε «Σταμάτα!» ή «Φτάνει πια! Αρκετά!» περισσότερες από έξι φορές τη μέρα; Τα παιδιά σας περνούν ώρες μπροστά στην τηλεόραση και λίγο μόνο λεπτά μπροστά στα βιβλία τους; Αισθάνεστε ποτέ ένοχοι επειδή δεν συμπεριφέρονται καλά τα παιδιά σας; Τσακώνεστε με το/τη σύζυγό σας για θέματα πειθαρχίας; Όταν τιμωρείτε τα παιδιά σας, αισθάνεστε τιμωρημένοι κι εσείς οι ίδιοι; Ελπίζετε τα επόμενα δέκα χρόνια να περάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα; Αν απαντήσατε ναι σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, το βιβλίο αυτό είναι απαραίτητο για την ψυχική σας ισορροπία! Το βιβλίο αυτό θα σας διδάξει πώς να διδάξετε στα παιδιά σας να συμπεριφέρονται σωστά, πώς καταρχήν να ακούν αυτά που τους λέτε και πώς να είναι πιο συνεργάσιμα. Σας δείχνει πώς να είστε συνεπείς και να ελέγχετε το θυμό σας. Σας μαθαίνει να προλαμβάνετε τις λογομαχίες και τους «αγώνες δύναμης». Το βιβλίο αυτό θα κάνει τη ζωή σας εύκολη και την επιβολή πειθαρχίας απλή υπόθεση. Θα μάθετε ακόμα και πώς να το απολαμβάνετε που είστε γονείς.

βιβλία για γονείς

Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

Συγγραφέας: John Gottman
Εκδότης: Πεδίο
Περίληψη: Στο βιβλίο αυτό ο John Gottman μιλά στους γονείς για τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και την ανάπτυξή τους. Η ουσία, λέει ο συγγραφέας, δεν είναι να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην κακή συμπεριφορά του παιδιού. Είναι να του δείξουμε την αγάπη μας στις δύσκολες στιγμές του, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά του, να το καταλάβουμε και να το βοηθήσουμε να βρει λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν. Η ουσία είναι να γίνουμε εμείς οι οδηγοί και μέντορές του, να του δείξουμε τον δρόμο έτσι ώστε να πορευτεί μέσα στον δύσκολο κόσμο των συναισθημάτων. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εφαρμόζοντας τη συναισθηματική αγωγή, μια διαδικασία που θα βοηθήσει το παιδί μας να αποκτήσει συναισθηματική νοημοσύνη. Βασισμένο σε πολυετείς έρευνες και στην εμπειρία με εκατοντάδες γονείς, το βιβλίο αυτό μας δείχνει με πρακτικό τρόπο πώς να μεγαλώσουμε συναισθηματικά υγιή και ευτυχισμένα παιδιά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

βιβλία για γονείς

Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού

Συγγραφέας: Isabelle Filliozat
Εκδότης: Ενάλιος
Περίληψη: Είναι αλήθεια ότι η γλώσσα του μικρού παιδιού (το γέλιο, το κλάμα, η γκρίνια) δεν είναι πάντοτε εύκολο να ερμηνευτεί. Αν πίσω από το κλάμα του ή τη συμπεριφορά του υπάρχει μια αγωνία, δεν είναι εύκολο να την καταλάβετε. Μπορεί να έρχεται από μακριά, από τον λαβύρινθο του «DNA», από το ιστορικό κάποιου παππού ή πιο μακρινού προγόνου. Ας το αφουγκραστούμε, ας το ακούσουμε, ας εντοπίσουμε αυτό που βιώνει, τι νιώθει, τι σκέφτεται.

βιβλία για γονείς

Τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που ζουν

Συγγραφέας: Nolte Dorothy – Law
Εκδότης: Θυμάρι
Περίληψη:Κανένας γονιός δεν βάζει εσκεμμένα σαν σκοπό του να επικρίνει τα παιδιά του, να τα μειώσει – κι όμως πολλοί γονείς το κάνουν, αλλά όχι επίτηδες. Συνήθως, περνούν στα παιδιά τις αντιλήψεις που κληρονόμησαν, καθώς και τις συναισθηματικές τους εκκρεμότητες, από άγνοια και φόβο. Όλοι οι γονείς, όμως, θέλουν να δουν τα παιδιά τους θαρραλέα, με πίστη στον εαυτό τους, και ευτυχισμένα -να δίνουν και να παίρνουν αγάπη. Αναπτύσσοντας αυτές τις αρχές, η Δρ. Νόλτε δίνει ένα απλό αλλά δραστικό οδηγό ανατροφής- για να εμπνεύσουμε στα παιδιά αυτές τις αξίες μέσα από το παράδειγμά μας. Διαπραγματεύεται θέματα, όπως η Ασφάλεια του παιδιού, η Αυτοεκτίμησή του, η Ζήλια, η Ειλικρίνεια, ο Φόβος, ο Σεβασμός, η Δικαιοσύνη, η Υπομονή, και άλλα, μέσα από συγκεκριμένα και εύστοχα παραδείγματα (με θετική, αλλά και αρνητική στάση των γονιών), από τη μακρόχρονη δουλειά της. Προσφέρει το υλικό σε μια καινούρια γενιά γονιών, για να ανακαλύψουν το δικό τους τρόπο να αναθρέψουν τα παιδιά τους, και να τα ενθαρρύνουν να αναπτύξουν τα τεράστια ψυχικά και πνευματικά τους αποθέματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *