20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

20 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων Παιδιού

Η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Από τότε, η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο, όπου σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε και στο παρελθόν. Μόνο μετά την 20η Νοεμβρίου του 1989, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, άρχισε η ανθρωπότητα να επωφελείται από μια δέσμη δικαιωμάτων για όλα τα παιδιά και τους νέους.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Θέτει στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια εξέλιξής τους και αποτελείται από 54 άρθρα. Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμ. 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92).

Μϊα ιδέα για κατασκευή που αρέσει στα παιδιά είναι η…καραμέλα!

Τι θα χρειαστούμε;

  • χαρτόνι κάνσον ότι χρώμα έχουμε
  • χαρτί γκοφρέ
  • χαρτί γλασσέ ή φωτοτυπικό χρωματιστό
  • φιγουροκόπτη
  • κορδέλα
  • μολύβι
  • κόλλα και ψαλίδι

Σχεδιάζουμε μεμ μολύβι σε χαρτόνι κάνσον και κόβουμε μια μεγάλη καραμέλα. Αριστερά και δεξιά δένουμε κορδέλα σε φιόγκο. Τα παιδιά βάζουν κόλλα και κολλούν αριστερά και δεξιά κομματάκια από γκοφρέ χαρτί (τα οποία μπορούν να κόψουν με τα χεράκια τους) και στη μέση κόβουμε με φιγουροκόπτη σε γλασσέ χαρτί ό,τι φιγούρα θέλουμε (εγώ έβαλα αρκουδάκια) και τα κολλούν τα παιδιά και έτοιμη η καραμελίτσα!!!

20 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων Παιδιού

 

Ελένη Γ. Κοντοπούλου

MSc Ειδική Παιδαγωγός

www.pencilcase.edu.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *